Saturday, December 25, 2010

AKHIRNYA MENJADI GAK REUNION NGAN KENGKAWAN UPM AKU A.K.A EX-HOUSEMATE AKU.. KITAORG JUMPA KAT KRTU TUDM SUBANG.. AIDA NGAN TIGA ORG ANAKNYA TANPA ABG YEN SBB ABG YEN KAT AFRIKA NI.. DAN AIDA YG PERTAMA SAMPAI DLM KUL SEBELAS PAGI.. DIIKUTI K.SHIMA, ABG MAN DAN AMIR YG SAMPAI 11.15PAGI... THEN BARULAH AKU SAMPAI BERSAMA BABA DAN ANAK2 IAITU KIRA-KIRA 11.30PAGI... SAMPAI JE ANAK-ANAK TERUS MASUK POOL. DLM KUL 1 BARU IFA SEKELUARGA DTG.. DIIKUTI DGN K,JEM SEKELUARGA. YAN MENYUSUL SEJAM KEMUDIAN... YAN LEWAT SIKIT SBB KENA KEJA.. APAPUN MMG BEST BERJUMPA SEMUANYA... TERINGAT KISAH KITA WAKTU BELAJAR SAMA-SAMA DULU... BILA AGAKNYA NEXT REUNION KITA YE???

Friday, December 24, 2010

Seminggu tanpa tv memang boring... akhirnya aku amik keputusan beli tv baru... puas hati rasanya.. so WELCOME TO MY HOUSE.. LG

Thursday, December 16, 2010

n3 sebelum ni updated guna hp. Harini baru berpeluang updated guna laptop. Dapatlah 'cat' umah ni.

tv

TV rosak...............................

Monday, December 13, 2010

rumah baru

syukur skrg dah pindah umah baru. walaupun umah ni umah sewa tapi selesalah jugak. selamat tinggal desa tanjung... mama, baba dan anak2 akan tetap mengingatimu. lebih kurang lapan tahun tinggal di sana. jgn risau desa tanjung kami akan tetap mengunjungimu kerana 'kaulah' rumah kami... rumah skrg ni rumah sewa aje. ntah sampai bila kami akan tinggal di sini. oh ye.. utk pengetahuan semua, kami pindah sini hari sabtu lepas... kami sewa lori lima tan dengan lima org pekerja.. doranglah yg angkat semua barang tu.. kami hanya melihat saja... tapi yg penat ialah packed barang dan unpack barang je... setakat ni dah 80% siap unpack kot... cuma baju-baju yang belum unpack sbb takde almari nak letak.. almari kat desa tanjung mmg sengaja kami tinggalkan.. susah nak angkut naik atas lori... almari mekap pun kami tinggalkan... sayang sebenarnya sbb tu almari perkahwinan kitaorg... tapi baba suruh tinggalkan, kenalah mama ikut... kat umah baru ni ada satu bilik khas buat anakk-anak.. biar diaorg selesa belajar dan selesa tidur... dan biar diaorg belajar kemas bilik sendiri... mujur kedua duanya perempuan, tak perlulah asingkan bilik... nadeea dan nabeela pun dah semakin besar... mestilah kena pandai kemas bilik sendirikan?? umah kat desa tanjung tu ada tiga bilik, tapi kat sini ada dua bilik je.. makin keciklah umah skrg ni kan.. tapi takpelah dekat dgn tempat keje mama dan baba... lagipun dah letih naik turun tingkat lima kat desa tanjung tu... nanti ada rezeki lepas ni nak beli umah teres pulak... oklah.. asyil citer pasal umah je.... 

Sunday, December 5, 2010

 cuti sekolah dah makin susut ni..... Masa mmg pantas berlalu.. bulan ni bulan terakhir utk 2010. bulan dpn dah masuk tahun baru.. dan tahun depan usia perkahwinanku masuk tahun yg ke sepuluh.... syukur kami bahagia dgn dua org cahayamata... cahayamata ketiga belum lagi menyusul.. takde rezeki lagi... 

Saturday, December 4, 2010

bila malas merajai diri...

plan harini nak pack brg... tapi terlalulah malasnya......... jd apa aje yg aku buat ye... tidur le... then bila lapar masak nasi.. nak tau lauknye....?. disebabkan belum top-up brg dapur, jadi aku cuma goreng ikan bilis, goreng telur dan masak sardin... dah tu yg ada.... actually ada daging lembu kat peti ais tu.. aku je yg malas nak 'mengerjakannya'.... dan aku juga layan fb... selain tu vakuum umah dan melakukan aktiviti 5s sikit-sikit.... cuti kali ni mmg aku nak melupakan alam pekerjaan aku tu... nak rilex dr beban keje.. nak hilangkan stress.... 

pindah

brg2 kat umah desa tanjung ni dah 85% siap packing and labeled... adalah sikit lagi yg blm siap... sbb kotak habis dah... tu yg smlm aku balik banting... amik kotak dan jenguk parent aku sekali.... dan makan ketam masak lemak yang my mum masak... sodapnyeeerrrr..... aku balik banting ngan anak2 je sbb my hubby keje... mujur my hubby bagi keizinan aku drive sorang2 balik banting... lagipun dah biasa dah..... harini nak menyambung pack brg... aku plan nak pindah harini tp my hubby kata sabtu minggu dpn... so aku ikut ajelah kata-kata suami kesayanganku itu... nak citer pasal umah sewa baru aku tu... umah tu apartment persendirian... ada empat tingkat je... tuan rumah duduk atas sekali... so ada enam penyewa ajelah... umah aku tingkat dua... kawan aku yg rekemen umah tu... dia duduk tgkt satu tapi skrg ni dia dah pindah umah kat kajang..... oh ye... pasal umah ni... ada dua bilik je... tapi takpelah... nanti ada rezeki nak beli umah teres... umah yg aku duduk skrg ni kenalah kami sewakan.... tapi syg betul ngan umah ni... dah nak masuk lapan tahun tinggal kat umah ni.... babai desa tanjung....

Friday, December 3, 2010

bercuti

JUMAAT MINGGU LEPAS KAMI BERTOLAK KE PENANG.... TIDO SEMALAM DI PENANG... DAN SABTU TU MAJLIS PERSANDINGAN ADIK AKU DI KAMPUNG PELET.... PTG TU AKU DAN FAMILY BANTING BERTOLAK KE BUKIT MERAH... DUA MALAM TIDO DI BKT MERAH.... SIANG AHAD BERSERONOK DI WATERPARK... SEBELAH ML,NYA KE ZOO TAIPING.... DAN PAGI ISNIN BALIK SEMULA KE KL......
laptop dah tersimpan kemas dalam beg... aku online pun guna hp baba... kalau baba gi keje tak dptlah aku online.... tu yg pepagi selalu buat keje ni... keje ape? baca fb.... he...he... blog aku ni pun dah lama tak update... barulah harini terpanggil utk update... 

Rumah baru

cuti sekolah dtg lagi..... cuti kali ni aku sibuk mengemas brg utk pindah ke rumah baru. aku dah bayar sewa rumah tu utk bulan nov lagi tapi separuh bln jelah... tapi sampai ke hari ini masih lagi tak tido kat sana.... brg2 baru 5peratus dah angkut ke umah baru... selebihnya dalam bln dec nilah..... syg sebenarnya nak tinggalkan umah skrg ni... ialah umah sendiri... dah hampir lapan tahun duduk umah ni.... org lain pindah dari umah sewa ke rumah sendiri tapi kami sebaliknya... takpelahkan... lepas ni dekat sikit nak ke sekolah dan baba pun dkt sikit nak ke ofis....

Saturday, August 21, 2010

Salam Ramadhan

Salam semua.. memang dah lama aku tak luangkan masa di sini... aku akui memang malas aku nak mengupdatenya.... so hari ni disebabkan tak kena gi sekolah adalah masa aku mengupdatenya... dah beberapa minggu asyik ke sekolah je... sibuk je.....

aku tak sabar nak tunggu cuti sekolah..... aku rasa sume kawan2 aku yang jadi cikgu tu pun ada perasaan begitu.... Iyalah dah tiap2 hari menghadap muka anak murid (kecuali weekend)... so cuti sekolah memang dinanti2kan.....

Sebenarnya pernah terniat gak dalam hati ni nak stop berblogging... tapi ntah kenapa hari ni terbuka pulak hati nak tulis N3 baru... terlalu banyak benda yang hendak dikongsi bersama tapi tak terlarat pula nak menaip di sini... lagipun ntah ada ntah idak yang nak membaca blog aku ni...

Isnin hingga Rabu minggu depan ada ujian Fasa 2 untuk murid2 SKAC... so waktu tu memang rehat dari mengajarlah... tu yang bestnya....hhe...he... tapi yang tak best nya kena tanda kertas ujian..... Best.. ke tak best ke aku tetap akan melakukanya sebab itu dah memang tanggungjawab aku sebagai seorang guru sekolah........

Aku bersyukur sangat akhirnya aku menjadi seorang guru... macam2 yang dilalui sebelum menjadi seorang guru ni.... Alhamdullillah kawan2 aku kat sekolah ni baik2 tapi...ok ke... tak ok ke, aku buat ok.. ok... aje....

Oh ye... korang doakanlah aku supaya dapat tambah zuriat lagi.... Amin.... Aku dah berusaha tapi belum ada rezeki lagi..... dan tahniah kepada kawan2 KPLI aku yang dah mengandung... dan yang dah bersalin pun ....... yang masih belum rezeki tu teruskan usaha anda.....

Oklah sampai sini dulu... anak aku dah sibuk nak guna komputer ni...........
Salam sayang buat semua...

Sunday, May 2, 2010

hai

dah lama tak berblog disini... kesibukan dan keletihan membataskan diri untuk terus berblog..... banyak cerita nak dikongsi bersama tetapi jari-jari ini seakan-akan berat untuk menaipnya...

Apapun semoga diriku sentiasa dilindungi Allah dan dimudahkan segala urusan. Amin....

Sunday, March 21, 2010

Pendaftaran tahun 1

Jika anda mempunyai anak yang lahir pada tahun 2004 dan 2005 dan ingin memasukkan anak anda di tahun 1 di negeri Selangor, anda perlu mendaftar secara online di alamat http://apps.emoe.gov.my/esppsel/pptahun1/

Saturday, March 20, 2010

Lif kereta

Korang pernah tak naik lif kereta... dengan kita dan kereta2 sekali naik dalam lif tu.. kalau nak merasa pergilah ke Wisma KFC, Jalan Sultan Ismail, KL... teruja kami sekeluarga semalam...he..he... macam jakun pulak....

Semalam kami ke Wisma KFC atas urusan Memorandum Of Transfer (tukar nama dari pemaju kepada nama kitaorg utk umah yg kitaorg tinggal ni sekarang)... duit lagi keluar... kena bayar RM1184. Mujur aku dah gaji..... sian kat kawan2 aku yang belum gaji tu... Sabar ye... minggu depan InsyaAllah korang akan dapat habuannya... beribu2 beb.... he..he... jangan lupa bayar hutang2...

Thursday, March 18, 2010

Happy Anniversary


SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN UNTUKKU DAN SUAMI KESAYANGANKU YANG KE 9 TAHUN HARI INI. SEMOGA IKATAN PERKAHWINAN INI AKAN KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT DAN SEMOGA KITA DAPAT MENAMBAH LAGI ZURIAT.... LOVE YOU FOREVER BABA......

Keputusan peperiksaan

Cerita 1

Syukur anakku Nabeela masih mengekalkan nombor satu dalam kelas bagi sekolah agamanya. Tahniah!... Tapi untuk sekolah kebangsaan masih lagi tak tau resultnya.. tapi memang saingan amat sengit dengan rakan-rakan sekelasnya.... dapat top 5 pun dan baguslah tu...

Cerita 2

Semalam aku dan beberapa orang rakan ke IPGM,KBM sebab nak ambik result akhir KPLI. Alhamdullillah aku dapat 3.76. Tapi tak puas hati sebab ada yang lebih baik dari aku...he..he... tahniah ila dan wati... rakan-rakan yang lain (yang tak amik result semalam) aku tak pastilah... mungkin ada yang lagi baik keputusannya... Apapun segala susah payah selama setahun akhirnya berbaloi-baloi....

Cerita 3

Aku masih lagi belum menyiapkan menanda kertas penulisan untuk 90 orang anak muridku... rasanya baru siap dalam 60% sahaja... bakinya aku kena siapkan juga dalam 2-3 hari ini...... Walaupun minggu ni minggu cuti sekolah tapi aku tiap-tiap hari sibuk.....

Saturday, March 13, 2010

Sambutan Maulidur Rasul SKAC



Semalam sambutan Maulidur Rasul kat SKAC ni... semua murid-murid pakai baju raya... dan yang best ialah semua murid tahun 3 hingga 6 berjalan kaki dan berarak dari sekolah ke Masjid Bandar Baru Ampang... penat dan berpeluh gak dibuatnya... aku dan beberapa orang cikgu lain pun turut berjalan...
Semua murid berkumpul di dataran sementara menunggu untuk berarak.



Ni semua anak-anakku yang sedang membuat persembahan... semuanya dari kelas 5A.


Ni bila dah ada dalam masjid... kyusuk dorang dengar ceramah...

Note: lupa lak aku nak amik gambar waktu tengah berarak tu.... iyalah sebab kepenatan kan...




Sunday, February 28, 2010

Bakal adik iparku

Inilah dia rupa bakal adik iparku.. farsha (ada rupa macam sosilawati lawiya tak? he..he..he.. )

Friday, February 26, 2010

hai

Dah dua hari aku sakit kepala. ntahlah kenapa, mungkin sebab cuaca panas yang melampau.

Selasa lepas GB bagi tugasan buat kertas kerja dan perlu hantar Isnin ni tapi aku tak mula pun lagi.. malasnya dan malasnya dan malasnya....


Sunday, February 21, 2010

hai

Esok dah mula sekolah.........

Saturday, February 13, 2010

Halooooooooo

Sejak menjadi guru dan lebih-lebih jadi guru kelas ni, aku rasa memang lebih baik lah kalau nama-nama anak kita tu pendek aje... bukannya apa nama bebudak zaman sekarang panjang betul, tu belum tambah nama bapaknya lagi.. jenuh aku nak menulis nama-nama dorang ni terutama dalam register book... dahlah ruangannya kecik, nama anak-anak murid aku pulak panjang berjela2... rasa nak menangis je.. tulisan aku yang besar terpaksa dikecilkan........... pasni kalau ada anak lagi rasanya nak pilih yang pendek2 aje...

Tugasan sebagai guru memang mencabar.. bukan aje untuk mengajar dan mendidik, banyak lagi keje yang guru kena buat... takyah lah aku senaraikan disini... bagi aku hanya guru yang memahaminya... tapi aku juga akui keje2 lain selain guru juga sibukkan... sebab aku dah merasainya dolu-dolu....

Hari ni dah mula cuti panjang sikit (1 week aje)... tapi guru besar dan pentadbir lain dah bagi 'homework' dah kat cikgu2... adui... ingatkan boleh relax panjang tapi ada gak keje kena buat... dan berlambak buku murid yang kena tanda.... sapa nak tolong cikgu eta ni.....................

Since last week aku dan cikgu2 lain dah dapat jadual baru... sekarang aku jadi guru kelas 5A. dan aku kena ajar BM, KT, KH dan PSV untuk kelas 5A ni... untuk kelas 5B pulak aku kena ajar gak BM, KT dan KH... aku sebenarnya tak familiar nak ajar KT dan KH ni.. tapi terpaksa gak aku mengajarnya.. so aku kena belajar dulu baru leh ajar anak2 murid akukan.. dan dalam masa 3 bulan ni , waktu KH aku diamik oleh budak praktikum, so agak relax sikitlah.. dalam seminggu sepatutnya aku ngajar 30 waktu, tetapi 4 waktu dah diambil oleh budak praktikum.. jadi aku ajar 26 waktu ajelah...

dan Alhamdullillah aku taklah sakit hati dan selalu nak marah je ngan kelas 5A dan 5B ni... ialah dah besarkan... diperli pun depa faham.. tak macam kalau ajar darjah satu.. tak makan saman....

Oh ye... asyik citer pasal kisah cikgu je.. boringlah korang nanti... hari ni aku sekeluarga balik banting... dan esok kami akan ke KL sebab adik aku nak bertunang esok..... Selamat bertunang to my brother....

Tuesday, February 2, 2010

Happy birthday

Happy birthday kepada anak sulungku, Ainnur Nabeela yang menyambutnya pada hari ini. Nabeela lahir pada 02.02.02 dan sekarang ni dah berumur 8 tahun. Semoga anak mama akan berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.... I love you sayang...

Saturday, January 23, 2010

Makin bertambah

Dari hari ke sehari aku makin sibuk.... kerja dan tanggungjawab makin bertambah. Dan sekarang aku kena jaga kelas pulak. sebagai guru baru tak bolehlah aku menolaknyakan... Jadual waktu pun makin bertambah jamnya. Dan mulai 1 Feb nanti akan dapat jadual baru. Risau gak aku... apapun terima ajelah.

Sunday, January 17, 2010

Dah 10 hari aku jadi cikgu

Seminggu tak sentuh laptop... sebabnya sibuk ngan sekolah...he..he..he... kalau kat umah sibuk nak uruskan hal2 di rumah pula...

Antara kerja2 aku di sekolah selain mengajar:
AJK Rumah Hijau
AJK Tunas Puteri
AJK Kelab Pencegah Jenayah
AJK Pusat Sumber
AJK Kebersihan
Juruaudit Badan Kebajikan Guru
Menjaga bilik fail

Saturday, January 9, 2010

Aku dah jadi cikgu

Dah dekat seminggu tak pegang laptop ni... penat sangat rasanya sampai nak tengok laptop pun malas. Dah 5 hari aku menjadi cikgu. Hari ni cuti ,curilah masa sikit nak bertenet dengan internet. Setakat ni aku takde masalah dengan SK Ampang Campuran ni. Majoriti guru ialah guru melayu termasuklah guru besar dan ke tiga2 orang penolong kanan beliau. Murid2 juga majoriti Melayu dan ada juga anak orang Indonesia.. murid India dan Cina taklah berapa ramai sangat.

Aku ditugaskan mengajar Bahasa Melayu untuk tahun 4 dan muzik untuk tahun 1. Dengarnya jadual ni akan bertukar tapi tak pastilah bila.....

Rutin aku sejak menjadi cikgu, ialah bangun seawal 5.30 pagi menyiapkan apa yang patut terutamanya anak2. Mandikan dorang, pakaikan uniform sekolah dan sarapan. Then aku keluar rumah dalam pukul 6.40 pagi. Baba hantar hantar anak2 ke Tadika Pasti (tadika Nadeea). Van kak Hasni akan ambil Nabeela dan hantar ke sekolah agama dan van yang sama juga akan ambil Nabeela dari sekolah agama. Pastu Van Umi akan ambil Nabeela dan hantar ke SKPBP(2). Aku balik dari sekolah dalam pukul 2.30 petang. Dan singgah di Awan Besar untuk makan dan sembahyang. Pastu balik rumah buat apa yang patut seperti masak. Petang aku keluar semula ambil anak2. Sebelah malam buat juga apa yang patut seperti menggosok baju dll. Begitulah rutin aku... Dalam minggu ni memang aku rasa penat sangat2. Harap2 minggu2 depan aku dapat membiasakan diri...

Itulah celoteh aku kali ini.... Daaaaaaaaaaaaaa...............

Sunday, January 3, 2010

Perasaanku

Aku rasa takut dan berdebar2 menunggu hari esok. Camner keadaan sekolah, guru2 dan murid2 kat situ... aku dengar kawan2 lain dah pegi sekolah, dah dapat jadual dan dah jumpa kawan2 yang sama2 lapor diri. Aku masih lagi tidak tau apa2.... Apapun semoga semuanya berjalan lancar...

Hari ini aku perlu menyiapkan semua perkakas dan pakaian sekolah anak2. Perlu menjahit lencana dan menggosok baju. Disebabkan Nabeela akan bersekolah sesi petang, jadi di sebelah pagi dia akan duduk di Pasti Bestari (tadika nadeea). Tengah hari Umi akan hantar dia ke sekolah. Tapi sayang Nabeela tak dapat bersekolah agama. sbb sekolah agama pun sesi petang gak. Aku belum survey lagi sekolah agama yang sesi pagi. Nadeea tetap meneruskan persekolahan di Pasti Bestari. Actually aku belum lagi membayar buku dan yuran2. InsyaAllah ptg esok akan aku lunaskan .

Saturday, January 2, 2010

Semalam dan hari ini

Semalam aku dah survey jalan untuk ke sekolah baru aku... adalah dalam 30km. Pastu kawan lama aku (sazifa) duduk area itu, alang2 aku gi lah umah dia sekali... sambil nak pulangkan buku yang aku pinjam.. balik umah ifa, aku sekeluarga meronda2 di Jusco AU2. Jalan-jalan cuci mata..

Hari ni aku ke sekolah anak aku untuk menjelaskan yuran, aku jalan kaki je ke sekolah sbb sebelah umah kan. Dan aku jumpa 5 orang dari IB yang posting di situ. Memang sekolah ni amik 20 cikgu baru sebab pertambahan sesi persekolahan.

Mungkin aku tak balik mana2 kampung harini. Sebabnya nak menguruskan hal2 berkaitan persekolahan, menggosok baju dll.

Friday, January 1, 2010

Salam tahun baru

Beberapa hari ni mmg aku sibuk betul... merata aku pegi... ijok, kl, kajang, shah alam, putrajaya dll.... malam tadi memang dah maksimum kepenatannya... tapi pagi ni aku bangun awal... menguruskan rumah.. mengemas, mengemop, membasuh baju...............................

Untuk pengetahuan semua aku bakal menjadi cikgu di SK Ampang Campuran.... harini InsyaAllah akan survey ke sana... harapan aku biarlah segala2nya berjalan lancar........

Nabeela tetap akan di SKPBP(2) untuk beberapa bulan kot... sekolah ni akan memulakan 2 sesi pulak.. terkejut gak aku dengar dan Nabeela akan berada dalam sesi petang.. dan dengarnya akan ada 20 org guru baru... dan salah sorangnya ialah biras aku... rasa cam kelakar dan tak percaya aje sbb biras aku dapat kat situ.. tapi ok gak sbb bolehlah dia tlg tgk2kan nabeela..

Aku sebulan dua akan berulang alik dari puchong ke ampang... kenalah kuar awal pagi.... dan InsyaAllah satu hari nanti akan pindah ke sana sbb baba pun keje kat ampang.. takkan dua2 jauh dari umah kan.... sapa nak beli atau sewa umah aku sekarang ni kalau kitaorg berpindah nanti???????