Wednesday, December 30, 2009

Penempatan di Hulu Langat

Setakat ini aku dah tau dimana daerah aku akan ditempatkan iaitu Daerah Hulu Langat. Semalam PPD Hulu langat call aku dan mengarahkan aku untuk ke sana esok, jam 9 pagi atas urusan pengambilan surat. Setelah itu barulah aku tau sekolah mana aku akan ditempatkan.....

Aku rasa yang baru dapat panggilan hanya dari PPD Hulu Langat, Klang dan Petaling Utama... so kawan2 yang belum dapat panggilan.. sure korang di PPD selain yang disebutkan... sabarye kawan2....

Aku masih lagi takut dan berdebar2 walaupun dah tau daerah mana.... jauh juga dari umah ni... tgklah camner.. mungkin akan berpindah ke sana atau ntahlah... cuma kita tunggu dan lihat

Berikut adalah PPD yang terdapat di Selangor:
PPD Klang

PPD Kuala Langat

PPD Hulu Langat

PPD Kuala Selangor

PPD Hulu Selangor

PPD Sabak Bernam

PPD Gombak

PPD Sepang

PPD PEtaling Perdana

PPD Petaling Utama

Tuesday, December 29, 2009

Good Luck

Kemungkinan hari ini atau esok akan diketahui penempatan sekolah.... Harapan aku biarlah ianya akan menggembirakan hati semua orang termasuklah aku...

Aku dengar ramai tul tahun ni yang ke Johor terutama yang bujang2 (perempuan). Yang bujang2 lelaki pula terbang ke Sarawak. Aku doakan semuanya dapat menyesuaikan diri dengan sekolah baru dan bersama2lah kita meningkatkan modal insan...

Good Luck to All


Monday, December 28, 2009

Cuti sekolah bakal berakhir

Isnin depan akan bermulanya penggal baru persekolahan. Tapi hingga ke saat ini aku masih belum tahu aku akan ditempatkan di sekolah mana. Mungkin esok akan ku ketahui. InsyaAllah.

Semalam mencari baju sekolah Nabeela di Hari-hari tapi tiada stock untuk saiz yang bersesuaian dengan Nabeela. Esok terpaksalah aku mencari di tempat lain. Semalam sempat juga aku ke jualan gudang Bata dan membeli 2 pasang kasut untuk Nabeela. Buku-buku tulis dan buku rampaian untuk Nabeela sudah dibeli. Buku-buku teks dan buku-buku aktiviti juga sudah dibalut. Dan hari Sabtu ni kena menjelaskan bayaran tambahan yang berjumlah RM38.50. Yuran PIBG pula perlu dibayar selepas mesyuarat PIBG. Nampaknya Nabeela akan meneruskan persekolahan (darjah 2) di SKPBP(2). Sampai bila aku tidak pasti, semuanya bergantung pada keadaan sekolah mama dia nanti.. Itu akan difikirkan dan dibincangkan kemudian.

Untuk sekolah agama pula, aku belum lagi mendaftar untuk darjah dua dan belum lagi membayar yuran dan buku2. InsyaAllah akan kubuat pada Rabu nanti. Esok aku hal yang lebih penting untuk diselesaikan.

Nadeea juga akan meneruskan persekolahan di Tadika Pasti Bestari. Pendaftaran dan pembayaran pun belum aku buat lagi. InsyaAllah Rabu nanti.

Rabu ni juga member sekelas aku iaitu Noralima akan berangkat ke Sarawak sebab beliau dipostingkan ke sana (atas permintaan beliau sendiri kerana beliau memang orang Sarawak). Ada member yang mengajak aku untuk ke LCCT untuk bertemu dengan Ima.. InsyaAllah kalau takde aral melintang aku akan pergi.

Esok pagi kalau aku masih tidak dapat menghubungi Jabatan Pelajaran Selangor, mungkin aku akan ke sana (bergantung pada keadaan). Pada sebelah petang aku ada appointment dengan doctor.

Khamis pula akak ipar aku sekeluarga akan pulang ke Perth. Kalau baba berkelapangan mungkin kami akan berjumpa angah di KLIA. InsyaAllah.

Nampaknya sepanjang minggu ni aku sibuk.. Harini pun patutnya aku keluar membeli barang dapur tapi rasa malas sangat nak keluar… Sebenarnya hari ni banyak kali aku call Jabatan Pelajaran Selangor tapi line asyik busy aje… musykil juga aku takkan sepanjang hari asyik busy aje… adakah betul2 busy atau ada sebab2 lain.. Ntahlah aku malas nak komen panjang… aku dengar kawan aku dah dapat panggilan dari Jabatan Pelajaran Pahang dan beliau perlu mendaftar di Jabatan Pelajaran Pahang hari Sabtu ni…. Selain tu, aku dapat tahu member aku yang ambik Pendidikan Khas dapat Sekolah Menengah Kebangsaan Kulai. Terkejut gak aku sebab KPLI kan untuk sekolah rendah… Aku harap janganlah aku dapat sek. Men….

Panjang lebar dah aku menaip ni…. Aku stop kat sini dululah…..

Friday, December 25, 2009

Posting3

Ni nak story pasal posting lagi... harap2 takde yang jemu membacanya... almaklumlah story ni tengah panas untuk bakal2 cikgu yang sama batch ngan aku..

Semalam aku call JPN selangor, aku tanya bila tarikh lapor diri.. dorang pun tak tau bila... then dorang kata surat dapat lepas 30hb... 29hb ni korang boleh check penempatan sekolah di talian 03-55186517

EH.. Takleh nak story panjang. kalau ada apa2 update pasal posting aku bagitau wokey... ammaaaa

Sekolah anak


Selasa lepas iaitu selepas pulang dari KPM aku singgah sekolah Nabeela. Aku membeli buku2 tulis nabeela... walaupun aku masih tak pasti akan mengajar dimana tetapi aku dan suami dah decided bahawa nabeela akan tetap disekolah lama... berapa lama? itu akan dibincangkan kemudian dan mengikut keadaan sekolah aku nanti.

Aku menyudahkan kerja membalut buku sekolah anak... dengan adanya pembalut buku yang aku beli kat mydin, segalanya jadi mudah......... dahlah murah...

Kali ni ntah kenapa aku malas betul nak menulis nama dorang.. so aku print dari komputer dan tampal kat buku dorang.. dan untuk buku tulis pula aku tempah rubber stamp nama dorang dan aku hanya chop ajelah... senang sikit keje akukan...





Tuesday, December 22, 2009

Posting2

Disebabkan susah sangat nak tembusi talian Kementerian Pelajaran Malaysia, jadi aku dan Ila amik keputusan pergi sendiri ke KPM. Dan Alhamdullillah aku ditempatkan di negeri Selangor tapi masih tak pasti di sekolah mana pulak. Bila aku call Jabatan Pelajaran Negeri Selangor, keputusan hanya akan diketahui selepas 29 hb pula…. Takpelah… walauapapun syukur sangat aku dapat mengajar di negeri Selangor ini.

Berikut adalah senarai nama kawan-kawan sekelas aku dan negeri penempatan mereka.

Aniza – Selangor

Hamdan – Sarawak

Huzaimi – Kedah

Nazim – KL

Noraien – KL

Ainun – Johor

Alima – Sarawak

Azlina Rajab – KL

Azlina Hanafiah – Johor

Azlina Zainal – Negeri Sembilan

Fazilah – Selangor

Norziana – Selangor

Rafidah – Johor

Rohani Ibrahim – KL

Rohani Mahasan – Selangor

Roslawati – KL

Rozita – Selangor

Roznilah – Selangor

Rushmani – Selangor

Saliza – KL

Salmiah – Selangor

Kebanyakan daripada kami dapat negeri pilihan kami kecuali beberapa orang iaitu Hamdan, Lina Hanafiah dan Rafidah je yang dapat negeri bukan pilihan dorang…. Harap korang tabahkan hati dan redha menerimanya.

Dan untuk kak jem yang juga dapat Selangor, tahniah dan bersyukur pada Allah… dan harapan supaya sekolah yang kita ditempatkan nanti janganlah terlalu jauh dari rumah……

Posting

Macam2 citer pasal posting ni... dan ramai yang cuba untuk menembusi talian KPM tapi tak berjaya... aku relax je... tak cuba call pun............ TAPI.... hari ini aku akan mencuba nasib.. manalah tau....

check kat internet hanya ada penempatan untuk ijazah sarjana muda pendidikan je..... (tuk dak PISMP kot)... bila lak nak kuar untuk budak KPLI gak....

walau apapun aku tetap berdoa agar aku dapat mengajar di negeri kelahiran aku ni... MERAH KUNING - SELANGOR.......

Sunday, December 20, 2009

Cuti-cuti Malaysia

Day 1

Kami bertolak dari Puchong
dalam kul 10.00 pagi... kenapa pagi sangat sedangkan nak check-in kul 3.00pm??????? sebabnya we all nak ke Banting dulu kerana nak ambil roti jala yang ditempah untuk dijadikan makanan petang..

Selepas makan2 di Banting, dalam kul 12.00 tengah hari we all bertolak dan singgah di Masjid KLIA sebab baba nak sembahyang Jumaat di situ.
Dalam kul 2.00petang kami bertolak ke A FAMOSA RESORT. Perjalanan mengambil masa sejam aje. Disebabkan my biras yang buat booking tu tak sampai lagi dan check-in pula ditunda ke pukul 4petang... kami 4 beranak ber'siar-siar' di alor gajah....... bosan betul......... takde apa yang menarik.

Then dalam kul 4.30 sampai A FAMOSA RESORT. Disebabkan ada beberapa 'masalah' akhirnya dalam kul 5.30 ptg baru dalam masuk rumah........ anak-anak tak sabar nak mandi. Diaorang pun meneruskan pelbagai aktiv
iti di kolam renang.

Disebabkan hanya ada 4 buah bilik sedangkan kami ada 6 keluarga terpaksalah kami share bilik... dan aku dan baba dengan rela hati tidur di ruang tamu... tak kisahlah tidur di mana2 asalkan suami ada disisi.. sapa setuju angkat tangan kanan anda... he..he...

Day 2

Awal pagi anak2 dan anak2 sedara dah tak sabar nak berendam kat swimming pool... baba pun join sekali....... dan yang paling best ialah bila baba campakkan tilam angin ke dalam swimming pool... bolehlah dorang berbaring2 di situ... dan boleh buat kapal... tapi aku, kakak2 ipar dan biras2 tak kuasa nak berendam, lebih baik lepak kat dalam umah je....

Kami tak ke mana-mana pun sebab cuaca tak mengizinkan...... asyik hujan je....

Day 3

Anak-anak meneruskan aktiviti berendam, berenang, bermain di swimming pool... sedangkan kaum ibu sedang ibu sibuk mengemas barang2... kaum bapa pula??????........

Kami bertolak balik dalam kul 12.30 kot.... along sekeluarga singgah seremban, abg adi sekeluarga balik keramat terus, dan yang baki2nya iaitu mertuaku, angah sekeluarga, akeem dan isteri dan aku sekeluarga singgah Bangsar sebab ada kenduri cukur jambul... mujur makanan masih ada lagi... aku ni dah kebulur, siap tambah nasi lagi.... (memang kuat makan isteri haleem ni).....

Balik dari Bangsar kitaorg singgah Giant jap... ada 'hal' sikit....... dan sampai umah kul 4.oo petang......

Percutian kali ni lebih kepada berehat dan menenangkan fikiran le kira2nya... aku ok aje walau ke mana aje dorang ajak bercuti...... dengar2nya dorang plan nak bercuti lagi Jun nanti......

Sorrylah takde banyak gambar sebab camera out of memory... kalau nak tgk gambar nanti tunggu angah post dalam blog dia okey.........

Thursday, December 17, 2009

Penyampaian Anugerah Perkhidmatan

Tahniah kepada baba yang sudah berkhidmat di Pernec selama 10 tahun.

Semalam temankan baba untuk menerima anugerah/hadiah.

Majlis : Penyampaian Anugerah Perkhidmatan
Tarikh : 16 Disember 2009
Masa : 11.00 pagi
Tempat : Dewan Cempaka, Kelab Darul Ehsan.


Note:
1) Tahniah baba
2) Kalau keje cikgu ni memang dah time-based naik pangkat

Aku dapat duit...

Alhamdullillah setelah lebih kurang menunggu selama setahun setengah akhirnya dapat juga aku gaji sebagai guru ganti..... Itupun setelah banyak kali aku mem'follow up'... kalau tak follow up ntahlah.......... tapi ada hikmahnya sebab bulan ni memang aku takde bergaji atau berelaun pun.. so duit ni memang banyak membantu..

Cuma yang aku harapkan orang-orang yang bertanggungjawab menguruskan gaji tu dapat melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin... buatlah kerja secara efisien dan ini sudah tentu akan menyenangkan hati semua orang............

Wednesday, December 16, 2009

Selamat hari lahir

Selamat hari lahir diucapkan kepada ibu mertuaku, Puan Arbakisah bersama kembarnya, Puan Arbakinah....

SEMOGA PANJANG UMUR, DIMURAHKAN REZEKI DAN GEMBIRA SELALU....

12-13 december 2009

Lama tak update blog... busy la katakan...he...he...

Minggu lepas sibuk dengan majlis perkahwinan adik ipar di Ijok...

Antara beberapa gambar yang sempat dipaparkan disini... nak tengok lagi... jenguklah sini ....
(lama giler aku nak upload gambar... sebab tu hanya 3 keping ajelah ye..)



Tuesday, December 8, 2009

Yahoo

Harini baba balik dan bawa berita gembira dimana minggu depan kami akan bercuti bersama keluarga Ijok. Tempatnya ialah di Melaka....... Yahooooooooooooooooooooo..... dapat gak bercuti....Ialah dok kat umah lama2 jadi bosan... tapi nak keluar rumah malas pulak... tapi siang tadi terpaksa gak aku keluar sebab bekalan makanan dah habis... terpaksalah hamba ke luar ke kota untuk mendapatkan barang-barang makanan...... he...he....

Esok dah janji anak2 untuk mandi di swimming pool.. itupun kalau cuaca mengizinkan..

Hari rabu depan baba dijemput menghadiri majlis untuk meraikannya dan rakan-rakan yang lain yang telah berkhidmat selama 10 tahun. Mama pun dijemput sekali dan ia bertempat di Kelab Darul Ehsan...... Anak-anak kenalah 'lepak' kat nursery.... ialah dorang kan tak leh ikut... Tapi tak lama pun majlis tu kot... sabar ye anak2....

Saturday, December 5, 2009

Terpaksa memerap di rumah

Dah seminggu lebih aku memerap di rumah.... cuti sekolah memang best tapi yang tak bestnya ialah takde duit masuk... he..he... elaun dah takde dah...... Aku memanglah kena berjimat cermatkan... bila dah mengajar nanti kena tunggu lebih kurang 2-3 bulan baru dapat gaji.. mana tak sakit.... baru2 ni aku servis kete savvy aku tu... chargenya mencecah RM650... adui... kenapalah mahal bebeno... adakah aku kena tipu????? tapi ini adalah major servis... nak tak nak terpaksalah aku mengeluarkan duit simpanan aku dan membayarnya...

Macam-macam citer aku dengar pasal posting ni.. ada yang kata boleh semak selepas 15 hb,, ada yang kata 20hb.. ada yang kata 28hb... aku ada gak call KPM, dorang kata suruh semak hujung bulan ni... aku bukannya tak sabar nak mengajar.. tapi aku tak sabar nak tau aku ditempatkan dimana... ada banyak sebabnya... antaranya ialah
1) bolehlah aku survey sekolah tu... kalau jauh dari umah, kenalah cari alternatif lain
2) Nabeela nanti tahun depan sekolah kat sekolah aku ke atau tetap di sekolah lama... kalau sekolah aku kenalah aku uruskan pertukaran sekolah.. kalau tetap di sekolah lama, aku kenalah belikan baju pengawas untuk dia (tahun depan dia dilantik jadi pengawas)...
3) dan banyak lagilah perkara2 lain yang perlu diuruskan...

Kan senang kalau dah tau dimana penempatan sekolah.....

Sekarang ni aku hanya perlu bersabar........... di rumah ni... kenalah aku cari kerja-kerja yang boleh dijadikan hobi seperti menjahit dll.....................

Hari ni aku balik kampung mak aku... dimana lagi kalau bukan di Banting... Minggu depan pulak, kenduri kahwin adik ipar aku di Ijok... Kawan-kawan yang sudi silalah datang ke Ijok........ Korang bolehlah link disini untuk kad jemputan dan pelan rumah pengantin ..

Sebenarnya kan cuti2 sekolah ni memang elok kalau dapat bercuti dan melancong kan... lebih best kalau semua tu free... tapi sapa nak sponsor???? baba pun sibuk bekerja... tiap2 hari balik malam bila masanya nak bercuti?????