Friday, January 2, 2015

LAPORAN BENGKEL DIDIK HIBUR PANITIA BAHASA MALAYSIA 2015
SEKOLAH KEBANGSAAN AMPANG CAMPURAN
TARIKH                                 :           29 Disember 2014
MASA                                     :           1.30-2.30 petang
TEMPAT                               :           Pusat Sumber
KUMPULAN SASARAN    :           Semua Guru Bahasa Malaysia SKAC
RASIONAL                           :          
Memberi pendedahan kepada guru Bahasa Malaysia  tentang pendekatan Didik
Hibur dalam proses pengajaran Bahasa Malaysia.
OBJEKTIF UMUM              :          
Guru diberi pendekatan tentang sesi pembelajaran yang menyeronokkan kerana
dalam didik hibur terkandung unsur kelakar, kecindan, ada unsur estetik, permainan muzik,
lakonan dan sebagainya.
OBJEKTIF KHUSUS         :                      
i.              Mengguna dan memahami lirik lagu secara didik hibur.
ii.            Mengguna dan memahami bahasa yang indah dan bahasa badan dalam lakonan dan bercerita.
iii.           Mengguna dan memahami pantun dua kerat secara didik hibur.
PENCERAMAH                   :           Pn. Rozita binti Shahidin

AKTIVITI YANG DIJALANKAN:  
i.              Pelaksanaan diadakan pada hari Isnin, 29 Disember 2014 untuk semua guru Bahasa Malaysia.
ii.            Guru-guru diberi pendedahan tentang pendekatan didik hibur yang merupakan satu pembaharuan yang cuba diperkenalkan kepada murid-murid sebagai kaedah alternatif semasa proses pengajaran Bahasa Malaysia.
iii.           Guru-guru didedahkan dengan cara menulis PRH.
iv.           Guru-guru diterangkan mengenai aktiviti yang menarik dan pelbagai seperti nyanyian, lakonan, main peranan dan sebagainya.
REFLEKSI    :
1.     Kekuatan
Program  ini  merupakan salah  satu  daripada  aktiviti  panitia yang  telah dirancang  bagi  tujuan  membimbing  dan  memberi  keyakinan  kepada  guru – guru  yang  mengajar  mata  pelajaran  Bahasa  Malaysia tentang pendekatan didik hibur. Oleh  itu , objektif  dan  hala  tuju  program  ini  jelas  kelihatan  serta  pelaksanaannya  mempunyai  kaitan  dengan  kaedah alternatif semasa proses pengajaran Bahasa Malaysia.
Pengurusan bengkel berjalan dengan lancar dan mendapat kerjasama daripada semua guru-guru Bahasa Malaysia SKAC.

2.    Kelemahan
Masa tidak mencukupi untuk mendedahkan kepada guru-guru Bahasa Malaysia tentang semua aktiviti-aktiviti didik hibur yang boleh dipraktikkan di dalam kelas.

3.    Cadangan Penambahbaikan
Program ini akan diadakan dari semasa ke semasa untuk meningkatkan keberkesanan penyampaian ketika menjalankan aktiviti lakonan, bercerita, nyanyian dan pantun empat kerat.
KESIMPULAN
Rumusannya didik hibur merupakan satu pendekatan dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang bersifat santai dan menghiburkan dengan penekanan pelaksanaannya terhadap empat komponen sastera iaitu nyanyian, bercerita, lakonan dan puisi. Oleh itu, keseronokan murid secara total dalam mempelajari Bahasa Malaysia akan dapat direalisasikan secara terancang dan bersistematik.

DISEDIA  OLEH,                                                     
..............................................................                     
Pn. Rozita binti Shahidin                                                                                      
Guru Bahasa Malaysia 2015
SK Ampang Campuran     
                                   
DISEMAK OLEH,                                                    
..............................................................                     
Pn. Roseta binti Che Ros                                                                         
Ketua Panitia Bahasa Malaysia
SK Ampang Campuran     

DISAH OLEH,
............................................................
Pn. Hajah Che Hatijah binti Mohd Ibrahim
Guru Besar,

SK Ampang Campuran

Friday, August 16, 2013

Cuti sekolah dan cuti hari raya Aidilfitri

Alhamdulillah sudah masuk 9 Syawal hari ini... Ini bermakna cuti sekolah kali ni bakal berakhir... Hnya tinggal hari ini, esok dan lusa je cuti.... Pastu start kerja semula.....

Baba dah mula bekerja selasa lepas... Jadi tinggallah kami 4 beranak di rumah... Tapi kami tak lekat kat rumah je... Hari selasa pegi carefour , hari Rabu pegi Tesco... semalam hari Khamis pergi Carefour lagi... Hari ni hari Jumaat lepak kat umah ajelah....

Sarapan pagi tadi mama buat roti jala.. First time buat... Memang tak menjadi bentuknya... Tapi rasanya tetap sedap dan laku juga dimakan oleh anak2... He...he....

Sunday, June 2, 2013

Cuti sekolah pertengahan tahun

Assalamualaikum

Dah lama rasanya tidak meninggalkan sesuatu coretan di blog ini.. Almaklumlah kebizian ... Tahun ni tahun ke empat saya menjadi seorang guru dan telah diamanahkan satu tugas penting oleh pihak pentadbir iaitu sebagai penyelaras Upsr.... Kalau ikutkan hati mmg taknak tapi amanah dan tanggungjawab yang diberi kenalah ditunaikan kan kan....

Dah masuk bulan june.. Ini bermakna UPSR makin hampir... Bagaimanalah agaknya keputusan tahun ini...? Tahun ni saya mengajar murid2 kelas hujung... Walaupun tak ramai tapi sorang budak banyak perangainya... Mmg pening juga dan selalu juga cikgu Rozita ni naik angin... Apa2pun saya berharap ramai murid SKAC yang akan mendapat 5A pada tahun ini....


Lupakan seketika cerita Upsr....

Cuti pertengahan tahun sudah bermula.. Pada mulanya agak frust sbb tak dapat bercuti ke mana2... Oleh itu, mama bawa anak2 gi carefour, jaya jusco, tesco... Saja nak hiburkan hati dorang... Baba sibuk keje... Tapi dengan kesibukan baba jugalah kami dapat bercuti di sini... Tak payah bayar lagi... Macammana tu? Baba kena outstation kat PD ni je... Jadi kitaorg ikutlah sekali... Alhamdullillah dapat juga anak2 bercuti, mandi pool dll....

Tuesday, November 27, 2012

Langkawi

Sudah 3 hari kami di Langkawi... Kali ni kami pergi bertujuh... Mama, baba, nabeela, nadeea, adeeb, atok dan nenek.....

Hari pertama
Kami menaiki kapal terbang Air Asia dari Lcct pukul 4.20petang... Alhamdullillah sampai ke Airport Langkawi sejam kemudian.. Sewa kereta innova dgn harga RM350 untuk dua hari... Then, otw ke hotel, kami tapau nasi dulu.. Masing2 dah kebuluran... Makanan dlm flight kan mahal2.... Pastu check in kat Hotel Bahagia.... Terus mencekik... He..he... Lapar betul...

Sebelah malam kami ke Dataran Lang.. Alhamdullillah hari tak hujan... Besarkan helangnya??? 10 tahun lps pun kami pernah ke sana.... Lps jalan2 dan tangkap gambar, kami singgah kedai mamak dan makan lagi.....

Hari kedua
Awal pagi lepas sarapan, kami terus menuju ke Makam Mahsuri.. Bayaran masuk dewasa rm5, dan kanak-kanak rm2.50... Dah usang dah rumah mahsuri tu.. Takut je waktu kat atas tu.. Mcm nak roboh je... Nadeea paling byk bertanya pasal Mahsuri ni...

Destinasi seterusnya MARDI.. Tapi tak jadi masuk sbb bayaran masuk RM 20 utk dewasa dan RM 10 untuk kanak2..tumpang toilet je lah...

Lps tu kami ke Beras Terbakar.. Sempatlah shopping sikit2... Seterusnya ke Pantai pasir hitam dan Langkawi Craft.... Destinasi terakhir ke Telaga Air Hangat.... Setelah puas merendam kaki, kami balik ke hotel....

Sebelah malam, cuaca tidak mengizinkan.. Hujan lebat.. Jadi kami hanya makan malam je kT sebuah restoren Thai... Hatga boleh tahan.. Kmi makan tomyam, ayam padprik, sotong goreng tepung, telur...  Dan harganya Rm108... Tapi sedaaaaaappppp....

Hari ketiga

Tak tau nak ke mana.. He..he... Kemudianlah update ye... Kali ni kami tak naik cable car...


Saturday, November 3, 2012

Lama dah tak update status dan story kat sini... Asyik update status kat fb aje ( itupun kdg2) ... Alasannya macam biasalah... Bizi di sekolah dan di rumah... Dan yg sebenarnya malas... Lagipun ntah ada yg baca ke idak blog ni....

Adeeb dah masuk 10 bulan dah... Cepat masa berlalu... Giginya pun dah tumbuh 2 batang.. Adeeb start meniarap 4 bulan, merangkak 7 bulan.. duduk 9 bulan setengah... Sekarang dah berdiri... Agak2 bila nak jalan ye...

Result exam akhir tahun nabeela dan nadeea utk sekolah kebangsaan kurang memuaskan.... Kena buat sesuatu waktu cuti sekolah ni... Dah plan nak hantar nabeela ke kelas tuition sains... Dia agak lemah dalam mata pelajaran sains.... Nadeea kena start hafal sifir.... Dan kena byk buat latihan...

Sekolah hanya tinggal seminggu je lagi.... Tak sabar nak habiskan ... Tahun ni agak penat dan selalu hilang sabar waktu mengajar.. Faham2 ajelah kena mengajar kelas hujung..... Memang tiap2 hari kena menjerit..... Taktaulah tahun depan kena ajar kelas mana.....

Ahad ni ada annual dinner kat hotel flamingo .. Mama bawa nebeela dan adeeb je... Nadeea ikutlah baba dia jalan2..... Tema 'arabian night'.... Memang kalau gi dinner tak pernah ikut tema pun.... Yg penting lucky drawnye... Harap2 tahun ni dpt yg grand2...... Amin...

Saturday, May 5, 2012

Alhamdullillah sudah sebulan mama kembali bekerja. So bila mama ke sekolah, Adeeb mama tinggalkan di rumah pengasuh.. Dekat je rumahnya iaitu sebelah umah je.... Alhamdullillah Adeeb ok di situ.. Lagipun Adeeb mmg tak banyak ragam. Alhamdullillah juga Adeeb sepenuhnya hisap susu badan. Sebelum mama bekerja dulu, pernah juga bagi susu anmum tapi Adeeb ada masalah nak berak. Mama bagi susu anmum sbb risau tak cukup susu... Alhamdullillah setakat ni cukup... So Adeeb dapatlah minum susu mama walaupun dalam botol. 2-3 hari ni Adeeb dah belajar meniarap. Tapi tak terror lagilah.. Go Adeeb.. Go... You can do it sayang.....

Monday, April 2, 2012

Last day

Hari ini ialah hari terakhir cuti mama... Mama akan mula bekerja esok... Mmg syok bercuti selama kira-kira 4 bulan setengah.. Tak pernah mama cuti sebanyak ini. Alhamdullillah rezeki baby, dapat cuti panjang. Cuti ini bermula dari bulan November 2011 , waktu tu mama tengah sarat mengandung, memang eloklah duduk di rumah sahaja. Lepas tu bila sekolah bermula, mama terus sambung cuti walaupun mama belum bersalin. Waktu tulah mama uruskan hal2 persekolahan dua orang anak dara mama tu... Dn bila dah bersalin, of courselah mama cuti bersalin.

Adeeb akan dijaga oleh jiran merangkap isteri tok penghulu kampung ni.... Mama berharap sangat Adeeb dijaga dengan baik.. Dan harap2 Adeeb tidak menimbulkan masalah kepada nenek baru Adeeb tu... Setakat yang mama jaga, adeeb memang tak banyak masalah. Adeeb jarang menangis, tak banyak karenah.. Pendek kata, adeeb seorang budak yang baik... Alhamdullillah.. Dan semoga keadaan ini berterusan. Mama doakan adeeb akan selamat dan dijaga dengan baik.

Nadeea pula akan transit di rumah menantu nenek yang jaga adeeb tu... Harap2 nadeea pun ok di situ. Nabeela akan balik rumah sendiri... Mama doakan anak2 mama akan selamat dan sihat walau dimana mereka berada.... Mama sayang ketiga2nya....

Mulai esok rutin harian mama akan berubah... Mama akan hantar nabeela ke sekolah dan mama terus ke sekolah mama. Nadeea pula akan dijemput oleh acik mimi untuk ke sekolah (sebelum ni baba yang hantar). Dan adeeb akan dihantar oleh baba ke rumah pengasuh... Bukan apa, kalau mama yg hantar, pukul 7 pagi adeeb dah terpacak di rumah pengasuh.. Sian pulak, awal pagi sgt.... Baba bolehlah hantar lewat sikit dalam pukul 8 pagi.....

Semoga semuanya berjalan lancar... Dan yang paling penting, nabeela, nadeea dan adeeb selamat walau di mana jua anak2 mama berada ........

Saturday, March 17, 2012

Kidszania

Minggu ni adalah cuti sekolah untuk semua guru2 dan murid2. Mama memang tetap cuti sebab cuti bersalin mama hanya akan berakhir pada 1 april nanti. Disebabkan mama ada baby kecil dan baba pula bekerja, takde sapa nak bawa nabeela dan nadeea gi jalan2. Hanya hujung minggu je we all balik kampung. Dapatlah nabeela dan nadeea bermain2 ngan sepupu dorang.. Kalau kat rumah ni kena tolong mama jaga adik.

Semalam petang mummy along ( my akak ipar ) dengan baik hatinya telah membawa anak2 dara mama tu ke kidszania.... Mmg seronoklah dorang... Nabeela mmg teringin nak ke situ. Tambah pula pegi ngan sepupu dorang iaitu tijani dan nuha.... Lagilah bertambah2 happynya.... Alhamdullillah merasa juga dorang jalan2. Tiap kali cuti sekolah memang mummy along akan bawak dorang jalan2..... Tq mummy...

Cerita pasal adeeb pula, mama dah start bagi dia susu botol, mama perah susu dan masukkan dalam botol. Alhamdullillah dia mau... Mama juga dah start tidurkan dia dalam buai... Mudah sikit kat rumah pengasuh nanti. Mama harap adeeb serasi dengan pengasuh baru nanti... Lebih kurang 2 minggu lebih lagi mama akan kembali bekerja..... Terpaksalah adeeb dijaga oleh orang lain.... Sedih memanglah sedih... Tapi apakan daya... Mama terpaksa bekerja sayang... Mujur juga mama kerja separuh hari.... Dalam pukul 2 ptg dah boleh jumpa adeeb semula... Teringat dulu waktu nabeela dan nadeea masih bayi... Start umur 2 bulan mama terpaksa hantar dorang ke nursery dari pagi sampai petang.... Alhamdullillah diaorang membesar juga akhirnya walaupun kerap sgt demam.. Faham 2 ajelah hantar kat nursery... Budakkan ramai........

Semoga anak2 mama akan menjadi anak2 yang soleh dan solehah... Amin... Mama sayang nabeela, nadeea dan adeeb sgt2... Muahhhhhhhh......

Monday, February 27, 2012

Day 44

Alhamdullilah harini hari yang ke 44, hari terakhir berpantang..... Esok dah freedom.... Actually mama tak fully berpantang pun... Takde bertungku... Cuma berurut selama 7 hari.. Berbengkung (itupun tak sepenuhnya... Sbb malas sikit nak pakai, kadang2 tak sempat pakai... Dan kesannya perut buncit.. Padan muka mama... He..he...)

Makan pun seadanyalah sbb mama berpantang sendiri... kdg2 tak sempat nak masak... Iyelah nak jaga baby, nak itu, nak ini... Biasalah seorang suri rumah kan.... Mama berpantang kat kampung selama 2 minggu je... Selebihnya kat rumah Ampang ni....

Rasanya mama x nak mengandung lagi kot... Dah dapat baby boy dah.. Lagipun atas faktor usia.. 36 tahun dah........

Monday, February 13, 2012

Adeeb dah botak

Adeeb dah botak..... Pagi Jumaat lepas mama dan baba gunting dn cukur rambut Adeeb.. Susah juga sbb rambut Adeeb lebat... Hampir dua jam baru selesai ..... Lps tu kepala Adeeb naik ruam... Sian Adeeb......

Tuesday, February 7, 2012

Majlis aqiqah


Malam tadi diadakan majlis aqiqah dan kenduri arwah atuk Maarof sekali. Ramai tetamu yang datang. Sempena majlis aqiqah ni, 2 ekor kambing telah disembelih, dimasak dan diagih-agihkan kepada para tetamu. Terima kasih kepada mak long, usu dll yang memasaknya. Hidangan makan selepas kenduri ialah nasi lemak dan kuih - muih... Kakak nabeela dan nadeea mmg suka nasi lemak.... Mama je tak boleh makan.. Bukan apa takut ada belacan ke kat sambal tu.....

Goodies yang diberikan untuk tetamu ialah botol air dan kismis... Botol air tu ada 4 warna iaitu merah, pink, hijau dan biru.. Selain itu, para tetamu juga dapat nasi ambeng....

Mama tak sempat nak ambil gambar sepanjang majlis tersebut... Orang ramai sgt... Apapun Alhamdullillah... Majlis dah selesai.... Dan Adeeb akan dicukur botak...... Camnerlah agaknya muka anak bujang mama bila botak nanti...

Wednesday, February 1, 2012

Saya dah bersalin

Alhamdullillah saya dah bersalin pada 15 jan 2012. Lepas bersalin saya berpantang di Ijok selama seminggu, di Banting juga seminggu... Selebihnya berpantang sendiri di Ampang.. Sebab utamanya ialah anak2 sekolah.. Itupun dorang ponteng sekolah seminggu.... Seminggu lagi tu mmg cuti sempena raya cina..... Nak tau cite saat melahirkan boleh jenguk kat blog lg satu.....
Blog ada dua tapi malas nak update..he..he... Mana sempat nak update.... Sibuk ngan baby baru ni...

Biodata baby
Nama : Muhammad Adeeb
Berat waktu lahir : 3.08 kg
Jantina : boy
Tempat lahir : Hospital Ampang


Oklah sampai sini dulu.. Ni pun updated kul 5 pagi selepas nyusukan baby......

Friday, January 13, 2012

Genap 40 minggu

Usia kandungan mama harini genap 40 minggu, tapi mama masih belum melahirkan baby.. cerita lanjut sila klik di sini.

Memang mama ambil cuti awal walaupun mama masih belum bersalin. Ramai yang kata, rugilah sebab nanti kena naik awal. Takpelah.. bagi mama tak rugi, sebab mama gunakan masa ini untuk uruskan anak-anak perempuan mama tu. Uruskan sekolah baru dorang iaitu SK Taman Kosas dan KAFA Integrasi Al-Wahidah.. Serta uruskan urusan transportation dorang... Alhamdullillah setakat hari ni, beberapa masalah dapat diatasi.

Berkenaan sekolah baru anak-anak, setakat ni anak-anak memberi respon yang positif. Alhamdullillah. Walaupun agak lewat Nabeela masuk sekolah KAFA, tetapi Alhamdullillah dapat juga Nabeela belajar di situ kerana sebelum ni dorang tak nak terima sbb sudah penuh. Mama dan baba taknaklah Nabeela dan Nadeea berasingan sekolah.... Itu yang mama merayu juga agar Nabeela diterima di sekolah tersebut. Jika dibandingkan dengan KAFA yang lama, memang agak jauh beza dari segi yuran bulanan dan lain-lain. Sudah tentu KAFA sekarang ni lebih mahal ... takpelah asalkan anak-anak dapat belajar dengan selesa.

Berhubung dengan soal pengangkutan pula, adalah beberapa masalah sedikit diawalnya. Tapi Alhamdullillah semuanya selesai. Walaupun terpaksa bayar lebih mahal, tetapi perkhidmatan yang diberi memuaskan.. sudah tentu ok bukan.....

Dah 2 bulan mama bercuti (campur ngan cuti sekolah haritu).. dan InsyaAllah mama akan sambung cuti 2 bulan setengah lagi........... Bila difikirkan memang best cuti panjang-panjang, tapi bila nak mula semula tu yang agak payah tu kot.. takut lupa skill mengajar.. he...he.... Alhamdullillah pihak pentadbir memahami keadaan mama, dah yang paling menggembirakan mama tak perlu ajar tahun 6 pada tahun ni..... dah tak perlu jadi Ketua Panitia Bahasa Melayu... Alhamdullillah..........

Friday, January 6, 2012

Macam-macam

Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012.... Semoga tahun ini memberi lebih keceriaan kepada kita semua. 2011 meninggalkan banyak kenangan manis dan pahit. Dan yang paling tidak dapat dilupakan ialah kami sekeluarga kehilangan abah .. Abah mertua telah kembali ke rahmahtullah pada 24 Disember 2011. Al-Fatihah untuk Allahyarham Tuan Haji Maarof bin Amat Suheimey.......


Bulan Januari mama bakal melahirkan seorang lagi cahayamata. Walaupun hari ini sudah genap 39 minggu, tapi mama masih belum bersalin. Mungkin disebabkan masanya belum tiba. Lagipun mama perlu menyelesaikan beberapa perkara berkaitan dengan persekolahan anak-anak. Mama dan baba perlu menguruskan persekolahan anak-anak di sekolah baru, mendaftar sekolah agama, menguruskan transport anak-anak dan lain-lain. Alhamdullillah semuanya hampir selesai.. ada beberapa perkara lagi iaitu urusan transport dan sekolah agama untuk Nabeela. Setakat ni Nabeela belum lagi bersekolah agama sbb tiada kekosongan di sekolah tersebut iaitu di KAFA Integrasi al-Wahidah. Urusan van juga baru mama nak uruskan tengah hari nanti.

Untuk Nadeea pula, dia sudah mula bersekolah di KAFA Integrasi al-Wahidah. Urusan transport untuk Nadeea juga sudah selesai. Harap-harap semuanya berjalan lancar.

Mama harap Nabeela dan Nadeea akan gembira dan selesa dengan sekolah baru. Setakat ni, respon yang diberikan oleh keduanya mengenai sekolah baru positif. Alhamdullillah. Semoga anak-anak mama pandai menjaga diri terutama sewaktu pergi sekolah, di sekolah dan balik sekolah.

Mama walaupun belum bersalin tapi tetap ambil cuti bersalin awal. Ini untuk memudahkan mama menguruskan anak-anak. Dan juga memberi peluang mama berehat dan menenangkan fikiran sementara menunggu bersalin...

Ya Allah permudahkanlah segala urusanku. Permudahkanlah proses aku bersalin.. Kurangkanlah kesakitanku sewaktu melahirkan bayi ke tigaku... Amin...